Award-winning Civil and Structural Engineers

Home Projects National Space Centre, Leicester

National Space Centre, Leicester

A project to create a new mezzanine floor at the National Space Centre in Leicester which will be used for teaching and development. The new space, working title XR Labs, will host an Extended Reality creative studio, focusing on teaching and developing Virtual, Augmented and Mixed Reality. This will allow the National Space Centre to deliver amazing simulated experiences and teach young people the wonders of immersive story-telling.

The National Space Centre is undergoing a transformative, multi-million-pound series of works to accommodate the 50 per cent increase in visitors it has experienced in the last five years. The first stage of this is the new entrance foyer which has created a more legible approach to the centre and houses the new ticketing hall.

It is being created thanks to funding from the Inspiring Science Fund – a partnership between the Department for Business, Energy & Industrial Strategy (BEIS), UK Research and Innovation (UKRI) and Wellcome, as well as the Local Growth Fund from Leicester and Leicestershire Enterprise Partnership (LLEP), The Royal Commission for the Exhibition of 1851 and The Garfield Weston Foundation.

Technically challenging, the development has involved assessment of the existing structure and adding a new floor to both abut up to, and be supported off, the existing steel frame.

Role

  • Structural Engineering

Client

Scape Venture

Contractor

Woodhead Group

Architect

RG&P

Project Description

A project to create a new mezzanine floor at the National Space Centre in Leicester which will be used for teaching and development.

Completion

2020

Related projects